Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Hakkari İl Müdürü Rifat Ertuş, kayıt dışı istihdamla mücadeleyle ilgili açıklamada bulundu.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Hakkari İl Müdürü Rifat Ertuş, Sosyal Güvenlik Kurumu, Ülkenin en önemli sorunları arasında yer alan kayıt dışı istihdamla mücadele kapsamında her yıl rehberlik ve bilgilendirme amaçlı faaliyetler gerçekleştirildiğini, kayıt dışı istihdam mücadele kapsamında rehberlik ve bilgilendirme amacıyla sivil toplum kuruluşları ve meslek odalarına ziyaretler yapıldığını söyledi.
Ertuş açıklamasının devamında,” Ülkemizin ve sosyal güvenlik sisteminin en önemli sorunları arasında yer alan kayıt dışı istihdam; çalışanların Sosyal Güvenlik Kurumuna hiç bildirilmemesi ya da çalışma gün veya ücretlerinin eksik bildirilmesidir. Yani sigortasız işçi çalıştırma durumunda olduğu gibi, çalışma sürelerinin veya ödenen ücretlerin eksik bildirilmesi de kayıt dışı istihdam olarak değerlendirilmektedir.
–SİGORTASIZ İŞÇİ ÇALIŞTIRAMAZSINIZ
Çalışanların sigortalı olarak çalıştırılmaları anayasal bir hak olmakla birlikte, aynı zamanda hem çalışanlar hem de işverenler açısından bir zorunluluktur. Yani işverenlerin çalışanlarını, sigortasız olarak çalıştırma hakları olmadığı gibi çalışan kişilerin de sigortasız çalışmayı istemeleri gibi bir hakları da kanunen söz konusu değildir.
Bu şekilde çalışmayı isteyen kişilerin sigortasız çalıştırıldığının tespiti halinde işverenlere yönelik idari yaptırımlar uygulanmakta, işverenler kendilerince kötü niyetli olmamalarına rağmen mağdur olabilmektedirler. Özellikle emekli, dul ve yetim aylığı, işsizlik maaşı alan, sosyal yardım alan veya bakmakla yükümlü konumunda olan bazı kişilerin sigortasız çalışma konusunda daha istekli oldukları bilinmektedir.
Bu kimselerin sigortasız çalışma konusundaki talepleri karşısında, işverenlerin yasal yükümlülüklerini yerine getirme bilinciyle hareket etmeleri tespiti halinde, mağduriyet yaşamamaları amacıyla gerekli dikkati göstermeleri gerekmektedir.
KAYIT DIŞI ÇALIŞANIN EMEKLİ HAKKI YOK
Kayıt dışı istihdamın toplumun sosyal ve ekonomik değerleri üzerinde birçok olumsuz etkisi bulunmakta, ayrıca hem çalışanlar ve işverenler hem de devlet açısından birçok olumsuz etkiye yol açmaktadır. Bu kapsamda kayıt dışı çalışan bir işçinin emekli olma hakkını kazanamamaktadır.
Dolayısıyla iş kazasına veya meslek hastalığına maruz kalıp çalışamaz duruma geldiğinde malullük aylığından yararlanılamamaktadır, hayatını kaybetmesi durumunda geride kalan eş ve çocukları ölüm aylığı, yetim aylığı gibi haklarından yararlanamazlar, işsizlik sigortasının vermiş olduğu imkanlardan da faydalanamazlar. Genel sağlık sigortası primlerini kendileri ödemek zorunda kalırlar. Kayıt dışı işçi çalıştıran işverene, kanun hükümleri gereği idari yaptırımlar uygulanmaktadır.