Hakkari’deki İş Geliştirme Merkezinde kurulan atölyede eğitim gören engelli öğrenciler, usta öğretici oldu.
Hakkari’de 2020’de ‘Engelleri Üreterek Aşıyorum’ projesi kapsamında İŞGEM’de açılan atölyede çalışan engelliler, hem el becerilerini geliştiriyor hem de sosyal hayata katılıyor.
Valilik ve Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) tarafından Sosyal Gelişmeyi Destekleme (SOGEP) kapsamında 5 yıl boyunca uygulanan “Engelleri Üreterek Aşıyorum” projesi 7 ay önce sona erdi.
Proje süresince eğitim veren usta öğreticiler merkezden yararlanan 50 engelliye gönüllü olarak eğitim veriyor.
Günün belirli saatlerinde İŞGEM’deki atölyede öğretmenlerinin gözetiminde trikotaj, nakış, el sanatları, giyim gibi alanlarda eğitim alan engelliler usta öğretici vasfına kavuştu.
Dekoratif El Sanatları Hocası Şirin Selçuk, merkezde bugüne dek yaklaşık 50 öğrenciye değişik alanlarda kurs verdiklerini söyledi.
5 yıl önce DAKA ve Valiliğin hayata geçirdiği ‘Engelleri Üreterek Aşıyorum’ projesi ile eğitim aldıklarını belirten Selçuk, “50 öğrenci ile başladık. Proje bittikten sonra atölyemiz kapanacaktı. Sayın Valimizden ricada bulunduk. Ortamımızı bizi dağıtmayın dedik. Yuvamızı dağıtmayın çünkü burası sadece bir kurs değil bir aile ortamıdır. Yeri geliyor eğitim alıyorlar. Yeri geliyor eğleniyorlar. Beraber ağlarız beraber gezmelere gidiyoruz. Yani burası onlar için farklı bir yer. Kursun dışında bir aile ortamı. Öğrencilerimiz evlerine gittiklerinde kursta öğrendiklerini anlatıyorlar. Eğlenceli vakit geçirdiklerini anlatıyorlar. Bu hem aileleri hem de bizi çok mutlu ediyor” dedi.
Engellilerin trikotaj, nakış, el sanatları, giyim gibi kurslarda eğitim gördüğünü anlatan Selçuk, “Her hocamız kendi çabası ile kendi imkanı ile bu çocuklar için ne yapabiliriz çabası içindeyiz. Elimizden geldiği kadar onlara, öğretmen, abla, anne olmaya çalışıyoruz. Burada zaman çok keyifli ve eğlenceli geçiyor. Onların el becerilerini ve hayal dünyalarını görmüş oluyoruz Zamanımız dolu dolu geçiyor” ifadelerini kullandı.
Engelli bireylerin zeki ve yetenekli olduğunu vurgulayan Selçuk, “Onları hiçe sayanlar var. Bu tür etkinlikler, bu tür kurslar eğitim alıp daha güzel vakit geçiriyorlar. 3 tane öğrencimiz usta öğretici oldu. Yani engelli öğrencilerimiz kurs açma eğitim verme noktasına geldi. Burada boyama yapan var ahşap yapan var. Nevresim diken öğrencimiz var. Trikotaj makinesinde rahatlıkla çalışan öğrencilerimiz var. Nakışta çok güzel çalışan öğrencilerimiz var. Bunları yapamayan öğrencilerimiz boyama ve okuma yazma etkinliğine katılıyor. Hemen hemen hepsi aldığı eğitimle kendini geliştirme fırsatı yakaladı.
Hepimiz birer engelli adayıyız’ diyen Selçuk engelli bireylere sahip çıkma çağrısı yaparak şöyle konuştu: “Özel gereksinimli insanlar çok akıllı ve beceriklidir. Biz bunları değerlendirelim içindeki cevheri çıkaralım. Onlara dokunduktan sonra onların ne kadar çalışkan, ne kadar akıllı olduğunu fark edip içindeki cevheri ortaya çıkarabiliyorsunuz. Ben ve arkadaşlarım adına şunu söylüyorum. Gerçekten bize bu imkanı tanıyan ve bizi bu insanlar ile bir araya getirenlere teşekkür ediyoruz. Çünkü biz bu insanlar ile bir araya geldiğimizde bütün sıkıntılarımızı unutuyoruz. Onlarla yaşamak çok güzel. İyi ki varlar iyi ki onlarlayız”
Hafif engelli Semra Taş ise 5 yıl önce öğrenci olarak başladığı kurslarda şimdi usta öğretici olarak çalışıyor.
Daha önce evde oturarak zaman geçiren Taş, İŞGEM’de açılan merkez sayesinde hayatının değiştiğini söyledi ve kurslarda öğrendiklerini arkadaşlarına anlatıyor.
Engelli Tümer Akan da daha önce içine kapanık olduğunu ifade ederek, “5 yıl önce burada öğrenci olarak başladım. Şuanda da hala devam ediyorum. Şuan usta öğretici olma aşamasındayım. Biz bir aile gibiyiz. El sanatlarından, giyimden, nakıştan, trikotajdan öğrene öğrene bugünlere geldik. Hocalarımdan öğrendiğim bilgileri öğrencilerime öğreteceğim. En çok el sanatları ve nakış dalına ilgi gösteriyorum” ifadelerini kullandı.