Ana Sayfa Genel, Yerel 6 Aralık 2024

Hakkari’de Aile Hekimleri İş Bıraktı

Aile hekimleri, Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikleri protesto etmek için 5 gün iş bıraktı. Hakkari’de de sağlıkçıların destek verdiği eylem bugün sona eriyor.

Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni Aile Hekimliği Yönetmeliğinin ardından aile hekimliği çalışanları, 5 gün süre ile iş bıraktı. Hakkari’deki 79 ASM’de çalışan aile hekimleri ve sağlık emekçileri de eyleme destek verdi.

Kamu Emekçileri Sendikası (KESK) Hakkari Şubesi’ne bağlı Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) ve Türk Tabipleri Birliği (TTB) il temsilciliğin çağrısı ile kentteki Aile Sağlığı Merkezi (ASM) çalışanları ve hekimleri iş bırakma eylemi gerçekleştirdi.

Aile hekimliği çalışanları, Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan performansa dayalı yeni “Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği” nedeniyle ülke genelinde 2-6 Aralık 2024 tarihleri arasında iş bıraktı

2 Aralık Pazartesi günü Aile hekimlerinin başlattığı iş bırakma eylemi 6 Aralık Cuma (Bugün) günü sona erecek.

Hakkari’ merkezdeki 6 ve il genelinde toplamı 79’u bulan Aile Sağlığı Merkezi (ASM) çalışanları Aile Hekimleri Yönetmeliği’ndeki performansa dayalı yeni sistemin geri çekilmesi talebi ile Türkiye genelinde gerçekleştirilen iş bırakma eylemine destek verdi.

İş bırakan aile hekimlerinin talepleri arasında sağlıkta şiddetin önüne geçilmesi de yer alıyor. Hekimler yönetmeliğin sağlığın ticarileşmesine yol açabileceğine dikkat çekiyor.

Aile hekimlerinin eylemi bugün sona erecek. Eylem nedeniyle iş bırakan hekimler 9 Aralık Pazartesi günü iş başı yapması bekleniyor.

İş bırakan aile hekimlerinin temel talepleri ise şunlar:

* Kamusal bir hizmet olan birinci basamak sağlık hizmetlerinin fiziki ve tıbbı donanımı ve aile sağlığı merkezleri kamu tarafından sağlanmalıdır.

* Halkımıza nitelikli bir sağlık hizmeti sunabilmemiz için yeterli zaman ve olanak sağlanmalıdır. Koruyucu sağlık hizmetlerinin öncelendiği ve ekip anlayışını gözeten bir sistem inşa edilinceye kadar Aile Sağlığı Merkezi sayısı hekim başına 2.000 nüfusu aşmayacak şekilde artırılmalıdır.

* Aile Hekimlinği’nde güvencesiz ve kadrosuz istihdamı kabul etmiyoruz. Aile sağlığı merkezlerinde nüfus yapısına göre yeterli hemşire, ebe, teknisyen görevlendirilmeli, aşılama ve diğer koruyucu hekimlik uygulamaları desteklenmeli, geliştirilmelidir. Aile Hekimleri işveren olmamalıdır. Ebe ve hemşirelerin maaş ve teşvik ödeme kriterleri mesleki sorumluluklarının dışında kriterlerden oluşmakta iken Aile Sağlığı Merkezleri’nde çalışan ebe hemşirelerine ödenecek ücret Aile Hekiminin çalışma kriterleri ile değil kendi mesleki sorumluluklarına göre düzenlenmelidir. Aile Sağlığı Çalışanlarının Kanun değişikliği gerektiren tavan ücreti katsayısı artırılmalıdır.

* Aile Sağlığı Merkezlerinde çalışan hekim, ebe, hemşire ve sağlık emekçilerine emekliliğe yansıyacak tek kalemden oluşan, insanca yaşamaya yetecek düzeyde, izin kullandıklarında, hastalandıklarında, çocuğu olduğunda veya ailesinden biri öldüğünde kesilmeyecek maaş ödenmelidir.

* Sağlıkta şiddeti artıracak düzenlemeler değil şiddetin önlenmesini sağlayacak etkin ve caydırıcı tedbirler alınmalı, etkili şiddet yasası çıkarılmalı ve sağlık çalışanlarının can güvenliği sağlanmalıdır.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Hazır Site web sitesi kurma webmaster By Uzman Tescil