Hakkarili Salih Güler, kent merkezi ve Derecik ilçesinde çay üretimi için iki ayrı deneme bahçesi kurdu. Güler, çay yetişir umuduyla 2 bin 300 kök çayı toprakla buluşturdu.
Hakkari’de yaşayan ve yıllardır tohumculuk sektöründe faaliyet gösteren Salih Güler isimli üretici imkansızı başarmak kollarını sıvadı.
Bir yıl önce Biçer mahallesindeki evinin bahçesinde 3 kök çayı dikerek deneme yapan Güler, iki hafta önce de Demirtaş Köyü Yağmurlu mevkiinde 400 metrekarelik alana 300 adet çay kökü dikti.
Çay tarımının bölgedeki tarımsal çeşitliliğe katkı sağlaması ve üreticilere yeni bir gelir kaynağı sunması hedefiyle başlatılan bu çalışmaya Hakkari İl Tarım ve Orman Müdürlüğü de teknik destek sağladı.
Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nün web sayfasında yapılan açıklamada, kuruma bağlı teknik ekiplerin Üretici Güler’in çay fidanı dikimi sürecine eşlik ederek, teknik destek verdiği kaydedildi.
Açıklamada, Hakkari bölgesindeki tarımsal üretimi çeşitlendirme ve yerel çiftçilere yeni ekonomik fırsatlar yaratma amacı taşıdığı ifade edildi ve şu bilgilere yer verildi: “İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz, ilerleyen dönemlerde çay üreticiliği konusunda daha kapsamlı eğitim ve destek programları ile üreticilerimize yardımcı olmayı planlamaktadır. Bu demonstrasyon çalışması, Hakkari’deki tarım üreticilerinin yeni gelir kaynakları oluşturmasına katkı sağlamayı hedeflemektedir. Çalışmaların gelecekte bölgeye önemli ekonomik katkılar sunması beklenmektedir”
Hakkari İl Sesi Muhabirine açıklamalarda bulunan üretici Salih Güler ise yıllardır tohum işleri ile uğraştığını ve 50 çeşit ürün üzerinde denemler yaptığını söyledi.
Yaptığı araştırma ve denemler sonucu Hakkari’de çay üretebileceği yapılabileceği sonucuna ulaştığını kaydeden Güler, “Hakkari çiftçisi araştırma yapmıyor. Ben 50 çeşit ürün üzerinde deneme yaptım. İlk demememi bir yıl önce Biçer Mahallesi’ndeki evimin bahçesinde yaptım ve olumlu sonuç elde ettim. Sonra Demirtaş Köyü’nün Yağmurlu mevkkinde300 metrekarelik bir alanda yaklaşık 300 kök çay fidesi diktim. Ayrıca geçen hafta Derecik ilçesi Uslu Köyü Akören mevkiinde yaklaşık 2 bin adet çay kökünü toprakla buluşturduk. Çay nem isteyen bir bitkidir. Dikim yaptığımız bahçelerde fiskiye kurduk. Damlama sulama sistemini kuracağız. İnşallah bu çalışmamızdan olumlu bir sonuç elde ederiz” diye konuştu.